24 Şubat 2014 Pazartesi

Yeni Güvercinlerim

Kuluçkada yatan kuşların sağlıklı yavru çıkaramaması, çıkanların 1-3 hafta içinde ölmeleri, kümesteki dişi erkek dengesi v.b nedenlerle, yeni kuş almaya karar verdim. 15 Şubat 2014 Pazar günü Edirnekapı' daki pazara gittim. Amacım 5 adet dişi güvercin alıp dengeyi sağlanmak idi. Ancak, 8 adet adet güvercin ile pazardan döndüm.Yine, evdeki hesap çarşıya uymadı. 
SarıkafaPerçemliAçıkÇakmaklı&SilikSabuni&MaviBoyunSabuni

PerçemliMaviBoyunÇakmaklı&Şekeri

AzPerçemliMaviBoyunSabuni&BeyazÇakmaklı&SilikSabuni
Bu şekilde kümesteki kuş sayısı bir anda 15 den 23 e yükseldi. Boşta olan erkekler yeni dişilerin gelişi ile adeta eş kapma yarışına girdiler. Bir kaç saatlik sürede dört adet dişinin kümesteki erkeklerle anlaştığını gözledim. Bir hafta aradan sonra kümeste gördüğüm manzara gözlemimi doğruladı. MaviBoyunluSabuni , PerçemliMaviBoyunlu  ve AzPerçemliMaviBoyunlu dişiler kümesteki Sabuni, Silik Sabuni ve Şekeri Erkeklerle eşleşmiş idi. Beyaz Çakmaklı Dişiyi de gelir gelmez çiftleştiği erkek Açık Çakmaklı ile ayrı bir bölüme kapatmıştım. Hafta sonunda kapattığım yuvada bir  yumurta ve yerde kırık bir yumurta gördüm. Yuva hazırlığı yapılmamıştı. Tek yumurtaya yatan yoktu. Yumurtayı yuvadan aldım. Diğer dişiler, Silik Sabuniler, Şekeri ve SarıkafaPerçemliAçıkÇakmaklı, şimdilik boşta. Ancak, kısa sürede onların da eş almalarını bekliyorum.   

10 Şubat 2014 Pazartesi

Kış Yavruları 3



Kümesteki yavru kızması çift Yağmur ve Rüzgar da kuluçka modasına uydu ve  baharı beklemeden yumurtladı.  Bugün (10 Şubat 2014)  birinci yumurta geldi, yarın da ikincisi gelir. Bir aksilik olmaz ise, Şubat sonunda veya Mart başında yavrular dünyaya merhaba diyecekler.
Yağmur

Rüzgar
  

9 Şubat 2014 Pazar

Kış Yavruları 2


Şekeri Perçemli Erkek kümese geldiğinde yavru kızması idi,  diğer şekeri erkek çıkınca, kümesteki dişiler (çakmaklı, sabuni) arasında tercih yapıp, beyaz çakmaklı dişiyi kendisine eş seçti.  Kış koşullarında kuluçkaya yatmalarını hiç istemedim. Ancak, gönül ferman dinlemiyor. Hızla yuva kurup, Şubat ayının ilk haftasında kuluçkaya yatmaya başladılar. 
Bu kez, önceki yavrulardan edindiğim tecrübeye göre hareket etmeyi planlıyorum. Eğer yavrular sağlıklı olarak dünyaya gelir (21-23 Şubat 2014)  ve ilk haftayı atlatırlarsa, yavruları İstanbul'a getirip evde besleyeceğim.
Şekeri Perçemli Erkek & Beyaz Çakmaklı Dişi



Hafta sonu 22-23 Şubat 2014 tarihinde yavruların çıkması gerekiyordu. Bu gecikme iyiye işaret değildi. Ana beyaz çakmaklıyı keyifsiz gördüm. Bu gün 24 Şubat 2014,  yumurtadan kalktıklarını bu nedenle  yumurtaların soğuduğunu ve kırılıp bakıldığında yavruların öldüklerini öğrendim. Böylece, bir kuluçka daha hüsranla sona erdi.

Kış Yavruları 1

Ocak ayında gündüz sıcaklığının mevsim normalinin üzerinde seyretmesini fırsat olarak gören Çakmaklı Dişi&SilikSabuniErkek bir telaşla yuva kurma hazırlığına girişti. 

ÇakmaklıDişi&SilikSabuniErkek

Ocak ayının ilk haftasında sıra ile yumurtaya yatmaya başladılar. Belki doğru olan yumurtayı altlarından almak ama dokunmak istemedim.
Silik Sabuni Erkek
Kuluçka süresi sonunda iki sağlıklı yavru dünyaya geldi. Aslında bir önceki kış yavrularından edindiğim deneyim, hayata tutunmalarının zorluğu idi. Bu kez, gece soğuyan havaya karşı önlem olarak yuvanın önünü kısmen naylon ile kapladım. Yavruların ilk haftası sağlıklı geçti. Önlem işe yaramış görünüyordu.
26 Ocak 2014 Yavrular 1 Haftalık



Gündüzleri hava sıcaklığı iyi gidiyordu. Ebeveynleri yavruların üstünden kalktılar, sadece beslemek için sıra ile yuvaya gidip geliyorlar ve geceleri de yatmıyorlardı. Bu şeklide ikinci haftayı da geride bıraktık. Yavru tüylerinin yerini beyaz tüyler almaya başlamıştı. Bu gelecekleri için iyiye işaretti. Çünkü gece sıcaklığı -5/-6 derecelere düşmeye başlamıştı.  Hafta sonu dönerken aklım onlarda kaldı. İçimden bir ses bir kutuya koyup eve getir, şırınga ile bir iki hafta besle dedi, son anda vazgeçtim...  
1 Şubat 2014 Yavrular 2 Haftalık

Şubat ayının ilk haftasında gece sıcaklığı eksi derecelerde seyretti. Üçüncü haftaya giren yavrular  bu haftayı da çıkarırlarsa yaşama şansları yükselecekti. Ancak,  5 Şubat 2014 Çarşamba günü ikisinin de hayata veda ettiklerini öğrendim. 
Edindiğim tecrübe, kışın kuluçkaya engel olmak için, dişi ve erkek güvercinleri ayrı bölümlere almak. Buna imkan yoksa, yumurtayı alıp kuluçkaya yatmasına engel olmak. Bu dahi olmaz ise, yavrular çıktıktan sonraki hafta, yani ebeveynin yavru üzerinden kalktığı hafta yavruları alıp, sıcak bir ortamda besleyip gelişmesini sağlamak oldu.